Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Mi ez amit látok?! Ez hiba?

blackPanther Magyarország Hibaelhárítás Mi ez amit látok?! Ez hiba?
Mi ez amit látok?! Ez hiba?

Mi ez amit látok?! Ez hiba?

Szerző: Adminisztrátor

A rendszerhasználat során találkozhatunk olyan történéssel amiről nem tudjuk eldönteni, hogy pontosan mi is az amit látunk, esetleg egy hardver problémával, vagy szoftverhibával állunk-e szemben. Összeszedünk itt pár olyan eseményt, melyek segítségetekre lesznek abban, hogy közelebb kerüljetek a hiba megoldáshoz vagy, hogy mi a teendőtök. 

1.)

 Megáll az indításkor a rendszer betöltése a képen is látható helyen (Control-D to continue:).   Ez egy “recovery (helyreállító) mód”!  Akkor jelenik meg, ha kritikus probléma merült fel. Add meg a rendszergazdai (root) jelszót és így beenged a rendszer.

Ezt követően futtassuk a ‘hibanaplo’ parancsot (16.2 előtt journalctl -xe) . A megjelenített hibanaplóban pirossal vannak kiemelve a hibák és PageUp/Down gombokkal tudunk fel/le mozogni a megjelenített tartalomban. Ctrl+C gombokkal ki tudunk lépni.

2.)

Ha egy ilyen hibaüzenetet látunk a monitoron vagy a rendszer naplóban, akkor bizony hardver hibával, az adathordozó vagy a port hibájával állunk szembe. Azonnal mentsük le az adathordozó tartalmát ha még nem tettük!

3.)

Az alábbi képen egy tipikus optikai eszközhibát látunk. Ebben az esetben kiderült, hogy maga az optikai lemez volt a hibás, de ugyanezt a hibát tapasztalhatjuk akkor is, ha maga az optikai eszköz CD/DVD-rom rossz, vagy akkor is, ha az ISO képfájl például hibás volt (ezért javasolt az MD5/SHA1 ellenőrzés!), vagy hibás írásmódot választottunk. Illetve ha a telepítőmédia CD/DVD lemez hibája is okozhatja.

 4.)

Ezen a képen látható hiba, nagy valószínűséggel a hordozható eszköz (pendrive) meghibásodása okozza. Hasonló működést produkálhat az is, hagy egy hibás ISO-képfájlt írunk rá egy eszközre. Ha ilyennel találkozunk első dolgunk legyen az MD5 / SHA1 ujjlenyomatok ellenőrzése. Amennyiben az adatok egyeznek, a pendrive-t cserélni kell.

 

5.)

A képen a hibakimenetből értelmezhető, hogy a rendszerbetöltő elkészítése sikertelen volt. Ez egy tipikus merevlemez probléma. Főként akkor jelentkezhet , ha már a sokadik különböző rendszert próbáltuk telepíteni. Bár a rendszerbetöltő telepítése nem sikerült, a már telepített rendszer elindítható a telepítő média segítségével és ezt követően orvosolható a probléma a MBR tisztításával és a Grub újratelepítésével. A részletekért nézd meg a “Sérült rendszer indítása” és a “Nem indul telepítés után” szócikkeket.

Lassú indítás, lassú fájlrendszer, lefagyó felületnek ez a jellemző oka:

 

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem