Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

A rendszer megszületése

A rendszer megszületése

A rendszer megszületése

Szerző: Adminisztrátor

A történet

Egy magyar fejlesztésű alternatív rendszer létrehozása a 2000-es évek elején merült fel. Barcza Károly (v3ct0r), egy informatikai cég tulajdonosa vetette fel az öltelet Herczeg Péternek, a Ramorg Informatika programozójának, de nem ok nélkül!

V3ct0r 2001-2002-ben tárgylásokat folytatott a Mandrake-Linux – mint dobozos termék – magyarországi bevezetése és disztribúciója kapcsán a gyártó anyacéggel. Ez a francia cég az akkori sikerei miatt, olyan magas elvárási követelményeket támasztottak – mindezt meglepő arroganciával -, hogy azt a magyarországi piacon ép ésszel az illegális szoftverek fénykorában nem lehetett felvállalni. V3ct0r mellékesen említette meg a tárgyalások végén a gyártónak, hogy az anyagi elvárásai olyan abszurd magasak a magyar-piachoz viszonyítva, hogy abból saját rendszert lehet már Magyarországon fejleszteni. A válasz arrogáns volt: “akkor csináld azt, és azt mi is megnézzük!”

GPRS EasyConnect

Persze ez olaj volt a “tűzre” annak ellenére, hogy a H. Péter kihátrált a projektből mielőtt az elkezdődhetett volna, V3ct0r a terveket megosztotta a GprsEasyConnect program alkotóival, Pintér Gáborral (pint3r) és Simon Péterrel (pepo) . Sajnálatos családi körülményeik miatt a projektbe lépésük ugyan meghiúsult, de V3ct0r gőzerővel nekiállt összerakni egy olyan disztribúciót, amelynek akkor még neve sem volt. Vállalkozásában viszont égető szükség volt egy olyan megoldásra, amelyet ügyfeleinek is biztosítani tud  (out-of-box), utólagos igazgatások nélkül.

Vezérlőközpont

Az IT-ben korábban szerzett tudása teljesen alkalmatlan volt arra, hogy akkor egymaga a semmiből létrehozzon egy ilyen összetett rendszert. Így gyakorlati – társadalmi – munka gyanánt kisebb projekteket csinált hobbiból és az akkori időkben divatos UHU-Linux-hoz egy csinos vezérlőközpontot készített az eredeti helyett. Ezt a programot elég nagy érdektelenség kísérte – utólagos magyarázat szerint mivel az UHU nem használt KDE környezetet –, így ez a vezérlőközpont hivatalosan sosem került be a rendszerbe, de ez lett az alapja a v4.0 sorozat vezérlőközpontjának végül 2004-ben.

Mivel az előző évek a gyakorlatban is a Mandrake-vel teltek, annak felépítése, eszközkészlete és szolgáltatásai sokkal közelebb álltak V3ct0r elképzeléseihez, így logikus volt, hogy ezen a vonalon megy tovább, felhasználva a közben megszerzett tudását is, amit tovább folyamatosan fejlesztett. Akkoriban még ez is kevésnek bizonyult – bár közben elkészült az 1.0 (sha
dow) változat -, a tervei egyes részletei megvalósítására, több programozót is bevont a kezdeti időszakban, akik juttatás ellenében dolgoztak a rendszer egyes részein.

2004-ben az első KDE-vel és Live telepítővel szállított ISO kiadásra került. A megjelenéséről az akkor már zavaros időket megélő – azóta meg is szűnt – Mandrake gyártója is megkapta, gondolom “nagy örömükre”. Ez követően pedig folyamatosan – bár állandó  fluktuáció mellett – csatlakoztak a projekthez különböző emberek akik a rendszer egyes részeiben hagyták benne kezük nyomát. Bár a közreműködők listája a Wikipédia oldalon megtalálható, pár személyt külön kiemelnék akik az elmúlt 15 évben hosszabb távon is hozzájárultak kitartásukkal és elszántságukkal a rendszer fennmaradásához: Tóth István (tothist), Dorozel Csaba (juuzer), Horváth Adrián (adrian), Kovács Zsolt (kovi), Ketz Ferenc (kregist), Horváth Miklós (hmiki), stb.

A blackPanther OS egy magyar fejlesztésű, RPM/AppImage csomagkezelésű, nyílt forrású GNU-Linux disztribúció.

2008-tól folyamatos volt az elszakadás a Mandrake (majd Mandriva) vonaltól, és folyamatosan integrálásra kerültek a blackPanther saját megoldásai, újításai, változásai és más-más disztribúciók legjobb megoldásai. Ma már számos disztribúcióban viszont megtalálhatjuk a blackPanther-ből származó újításokat, ötleteket is.

Bár ma nem teljesen ilyen, de az alapötlet a változásokhoz innen származik: A Krusader megjelenési és működési terve 2009-ből!

krusader terv (2009)

De említhetném még a közismert SMPlayer-t és például a Dolphin-t is, ami elsőként a blackPanther-ben jelent meg és próbálta leváltani a konqueror fájlkezelőt. A blackPanther OS a világon elsőként alkalmazta már 10 évvel ezelőtt az anyanyelvű (parancsok) utasításkészletet, épp úgy mint a gyerekeknek szánt programozást oktató “Imagine” szoftver is.

Generációk

2003

2016

Most, hogy már mindent tudsz az előzményekről itt az ideje, hogy megismerkedj a kezdeti lépésekkel.

Vagy, ha éjszaka te sem alszol – esetleg most próbálsz leszokni róla – akkor bizony hasznos tagja lehetsz a csapatunknak, tehát azonnal jelentkezz hozzánk a Facebookon!

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem