Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Egyéb alkalmazások telepítése

blackPanther Magyarország Alkalmazások Egyéb alkalmazások telepítése
Egyéb alkalmazások telepítése

Egyéb alkalmazások telepítése

Szerző: Adminisztrátor

Bár ezek a műveletek már valóban hozzáértőknek valók és inkább csak amolyan kényszer megoldások. Általában az a vége , hogy majd a Facebook csoportban találkozunk a kérdéseitekkel, de most itt az oldalon prezentálnunk kell nektek, hogy mennyire szuperek vagyunk, ezért először bemutatjuk a:

Harmadik féltől származó RPM csomag telepítését

Az interneten szemet vetettünk egy alkalmazásra, legyen a példa kedvéért a klavaro gépírást oktató program. Első lépésünk mindig az legyen, hogy ellenőrizzük, hogy az adott program megtalálható-e a blackPanther OS csomagtárolóiban:

Ellenőrizzük, hogy a nevet pontosan adtuk-e meg, és amennyiben nincs találat nézzük meg újra elkerülve azt, hogy időközben a nevében változás is történhetett, ezért nem találjuk.

Ha így sem található az az alkalmazás amit keresünk, akkor nézzük meg a honlapján: http://klavaro.sourceforge.net/hu/

Harmadik féltől származó csomag

Ahogy a képen is láthatjuk a csomaggal támogatott rendszerek között megtalálható más RPM alapú rendszer is, mindig ezeket keressük! Jelen eseteben a Fedora jó választás lehet a szoftver pótlására de, ha nincs Fedora akkor a RedHat, Suse, Mandriva, PCLinuxOS, stb, RPM-alapú rendszer csomagjait is megpróbálhatjuk.

Nagyon fontos, hogy ezekben az esetekben kerüljük a kattintós telepítést, mivel a harmadik féltől származó csomagok függőségi bejegyzései nagy valószínűsg szerint eltérnek az eredeti blackPanther OS csomagokétól! A csomagtelepítő eltérő vagy hibás információk alapján, akár nekünk fontos, vagy a működéshez szükséges csomagokat is eltávolíthat, vagy rosszakat telepíthet.

Mivel sok esetben a letölthető csomagok nem közvetlenül vannak linkelve a weboldalakon, legjobb ha letöltjük őket a számítógépünkre.

Figyelem! A külső forrásból telepített csomagokat biztonsági szempontból mi nem ellenőriztük. Azokat csak saját felelősségedre telepítsd.

Letöltés után pedig lépjünk oda ahova letöltöttük, majd az F4 megnyomásával (Dolphin-ban!) nyissunk meg a konzolt, vagy a kedvenc konzol alkalmazásunkat, és kövessük a lépéseket.

Váltsunk rendszergazdai módba:

A jelszó megadása után telepítsük a platformunknak megfelelő RPM csomagot, pl: klavaro-3.01-2.fc24.i686.rpm

Fontos! Az src.rpm csomagokat, mint pl.: klavaro-3.01-2.fc24.src.rpm hiába telepítjük! Ez egy forráscsomag, a program forráskódját és nem a futtatható binárist tartalmazza!

A kiadásokat a Fedora csomagok az fc23…fc26 kóddal jelölik a csomagnévben. Amennyiben a legújabb verziójú blackPanther OS-t használjuk, először a legmagasabb kódjelüt próbáljuk meg. Ha nincs ilyen vagy a ‘klavaro-3.01-2.fc26.i686.rpm’ telepítés után nem működik, akkor távolítsuk el, és próbáljunk ki egy korábbi kiadást telepíteni.

A nem működő vagy feleslegessé vált RPM csomag eltávolítása:

Normális esetben ez a csomag eltávolításra kerül a parancs kiadása után. Amennyiben a parancs kimenete számos más blackPanther OS csomag eltávolításához kéri az engedélyünket, a Ctrl+C gombok megnyomásával szakítsuk meg a folyamatot és tájékozódjunk arról, hogy a csomaglista káros – vagy milyen – változásokat idézhet-e elő a rendszerben. Ha bizonytalanok vagyunk, használjuk az alábbi parancsot, ez csak az adott RPM csomagot fogja eltávolítani:

Előfordulhat, hogy az adott weboldalon más mint Debian/Ubuntu csomagletöltés. Két dolgot kell tudnunk, az oldal üzemeltetője betegesen utálja az RPM alapú rendszereket – vagy egyszerűen nem érdekli más-, és a másik amit tudnunk kell, hogy bennünket pedig ez sem gátol meg abban, hogy kipróbáljuk a programot.  Ezért másodszor pedig bemutatjuk a:

DEB állományok átalakítását és telepítését:

Elérkeztünk a “Hardcore” részhez

Csak most, az egyszerűség kedvéért, hívjuk nehézségi szinteknek a következőket:
1.) mikor már nincs közvetlen támogatott csomag a szoftvergyártó oldalán, de van ott egy “akármicsoda.tar.gz” vagy bz2, xz, stb. állomány

Hát ezek komám “rar”-ok meg “zip”-ek, nagy titok nincs bennük, csak be vannak jól tömörítve és attól függ a végződésük, hogy mivel végezték a tömörítést. Pont úgy mint a rar meg a zip esetében is! Na de kérdés az most, hogy mi van benne?! Ezt úgy tudjuk meg, ha kitömörítjük őket, pont úgy mint a rar-t meg a zip-et. Szóval kell egy program amit az App-Helper meg is mutat neked, hogy melyik lehet a megfelelő!

Ha ezt megtettük, az első dolgunk legyen a readme.*, doc, howto, stb. (vagy ezek más nyelvű megfelelője) megnyitása és a fejlesztői utasítások elolvasása.  Amennyiben ez egy kész bináris vagy valamilyen futtatható program, annak elindítása veszélyes is lehet a rendszerünkre nézve, ha nem tudjuk, hogy kitől származik, vagy nem ismerjük a készítőjét, hiszen kártékony kódot is tartalmazhat. A futtatható állományokat nem biztos, hogy külön jelölik (általában, run, sh, bash, x, végződésű, pl.: minta_fajl.sh ), mert futtatási jog nélkül egyébként sem indulna el. Ezért meg kell adnunk a jogot ha ezzel nem rendelkezik, mint ahogy a képen is bemutatjuk.

A fájlok jogosultságairól egy konzolban is könnyen meggyőződhettek. Ha nincs nyitott konzolod akkor csak nyomd meg a fájlkezelő ablaknál az F4 gombot és írd be: listaz   / * ez a parancs csak 16.2SE-től vagy frissített változaton elérhető, ettől korábbi verzióknál: ‘ls -l’ a parancs/

2.) Amennyiben az archívumban nincs futtatható állomány, de ilyen fájlokat látunk mint például: Makefile, CMakeFile, configure, stb. de nekünk ez nem mond semmit , akkor valószínűleg forráskóddal van dolgunk. Ebben az esetben számodra értéktelen az archívum, nyugodtan törölheted.

Figyelmeztetés!

Bármilyen állomány rendszergazdai futtatása – vagy felhasználó által futtatott, de rendszergazdai jogokat kérő – , bármilyen harmadik fél által gyártott alkalmazás szakszerűtlen telepítése (legyen az install, setup, run, stb), a rendszer használhatatlanságát eredményezheti. Avatatlan kézben egy egyszerű make & make install a rendszer teljes összeomlásához vezethet!  Ha ez érdekel, javasoljuk, hogy nézd át a blackPanther OS RPM – program – csomag készítése szócikket a tudásbázisban.

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem