Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

DLNA/UPNP kiszolgáló

DLNA/UPNP kiszolgáló

DLNA/UPNP kiszolgáló

Szerző: Adminisztrátor

A DLNA rövidítés a Digital Living Network Alliance (Digitális Élő Hálózat Szövetség) nevet takarja. A DLNA-val a gyártók (pontosabban a szervezet tagjainak) célja az, hogy egy olyan nyílt szabványt rendszeresítsenek, ami lehetővé teszi, hogy a különböző elektronikai eszközök egymáshoz csatlakozhassanak és tartalmat cseréljenek egymás közt. Szándékosan nem szórakoztatóelektronikai eszközöket írtunk, hiszen ez önmagában túl szűk kategória ahhoz, hogy lefedje a DLNA-kompatibilis hardverek körét, ugyanis a körbe a tévéken, a lejátszókon és a házimozi rendszereken felül a fényképezőgépek, telefonok, PDA-k, nyomtatók és még a PC-k is beletartoznak.

A DLNA lényege, hogy egy mindent összekötő infrastruktúrát biztosítson a szabvánnyal kompatibilis eszközöknek. Az alapja a jól ismert HTTP-hálózati és az uPnP (Universal Plug’n’Play), valamint uPnP AV-protokoll. Ebben a rendszerben a HTTP-protokollon keresztül zajlik az adatfolyam továbbítása (streaming), az uPnP a hálózati konfigurálást végzi (hálózaton lévő gépek felismerése, portok átirányítása stb.), míg az audio-video műsortartalmak kezeléséről az UPnP A/V gondoskodik.

DLNA kiszolgáló programok:

  • MiniDLNA  (szerver háttéralkalmazás)
  • PS3MediaServer (grafikus felülettel is rendelkezik)
  • MediaTomb (grafikus felülettel is rendelkezik)
  • Universal MediaServer (PS3MediaServer-hez hasonló)
  • LimboMedia (Webes felületű media szerver)
  • Stb…

A blackPanther OS rendszerünkből is pillanatok alatt csinálhatunk DLNA kiszolgálót bármelyik kiszolgáló telepítésével.  Ha automatizált és felület nélküli háttérprogramot akarunk, a legegyszerűbb megoldás a MiniDLNA telepítése:

A telepítést követően a minidlna szerver szolgáltatását ellenőrizzük, szükség szerint indítsuk el és állítsuk be, hogy a következő induláskor automatikusan is elinduljon.

A lekérés szerint (Active: active (running)) a MiniDLNA szerver fut!
Amennyiben nálad nem így lenne, az alábbi utasítással elindíthatod:

És kapcsoljuk be, hogy az indítási szakaszban magától elinduljon ez a háttérszolgáltatás:

A MiniDLNA telepítéskor automatikusan beállítja az aktív felhasználó média mappáit (Zene/Képek/Videók), amelyet a helyi hálózaton, DLNA képes eszközzel azonnal tallózhatunk. Amennyiben az alapbeállításoktól szeretnénk eltérni, a MiniDLNA konfigurációjában megtehetjük és módosíthatjuk rendszergazdaként itt:

A kiszolgálókat így a MiniDLNA szolgáltatást is beállíthatjuk, indíthatjuk, leállíthatjuk a vezérlőközpontból is.

MiniDLNA szolgáltatás indítása, beállítása a beállítóközpontból

 

Hozzászólások lezárva

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem