Skype: blackpanther.hu info@blackpanther.hu

Technológiai háttér

Általános

Technológiai háttér

Szerző: Adminisztrátor

A blackPanther OS fejlesztésekor figyelembe vesszük a legkorszerűbb újításokat, szoftvermegoldásokat, de még a beépítésük előtt különböző teszteken kell még megfelelniük. Mi magunk nem támogatjuk a felhasználók által unalomból generált verzió-háborút. A verziószám növekedés nem feltétlenül jár új csodával, vagy újabb opciókkal, mint ahogy a kevésbé hozzáértő felhasználók gondolják – még, ha a fejlesztők célja ez is volt – , hanem egy átgondolatlan és teszteletlen alkalmazás frissítése vagy cseréje miatt könnyedén végződhet a folyamat hibás működésben, vagy a rendszer instabilitása lesz az eredmény.

A blackPanther OS-be tervezett alkalmazásoknak a megfelelő kompatibilitású csomag elkészítése után – de még a tárolókba kerülésük előtt – szigorú szabályoknak (blackPanther-policy) kell, hogy megfeleljenek!

 • Átlátható és tiszta forráskód
 • Konfliktusmentes telepítés
 • Jó függőségi lista
 • Kulturált felület
 • Jól értelmezhető megjelenés
 • Kiváló funkcionalitás
 • Menüből indíthatóság
 • Stabil működés
 • Előre konfigurált alap/ideális beállítások
 • Azonnali használhatóság

A blackPanther OS programjai – minden más disztribúciótól eltérően – egyedileg, egyesével és kézzel készülnek, nem pedig egy automatizált build-szerveren. Az aktuális és éppen elkészült programcsomag(ok), azonnal át is esik az első teszteken, mielőtt az a “fejlesztői” próbatárolóba kerülne. A blackPanther OS alapszoftverei már a fejlesztési szakaszban is egymásra épülnek, és visszavezetett tesztekkel ellenőrizzük, hogy az új szolgáltatás, hogyan hat ki a már tesztelt rendszerre. Ezzel a folyamattal tudunk fenntartani egy olyan magas minőséget, amelyet más disztribúció nem, így azok szoftverkészleteibe számtalan alkalommal kerülnek hiányos, hibás vagy rosszul funkcionáló tömegalkalmazások. Ezzel a felhasználókat belekényszerítik egy ördögi kutatási körbe a probléma megoldásáért, az helyett, hogy megelőznék azokat.

A blackPanther OS szoftverei előre konfiguráltak, így azonnali használhatóságot biztosítanak felhasználóinknak. Az alapkonfigurációk az egyszerű kezelést és megértést biztosítják, azoktól a felhasználók tetszőlegesen eltérhetnek.

Egy egyszerű példa:

blackPanther OS alatt a minidlna szolgáltatás telepítésekor az aktív felhasználó média mappáit automatikusan megosztja a helyi hálózaton, mint DLNA tartalom. A minidlna szolgáltatás automatikusan felvételre kerül az indítandó szolgáltatások közé és a szolgáltatás azonnal használhatóvá válik. Természetesen a felhasználó ezen bármikor változtathat, ha ez az alapértelmezés számára nem felelne meg.

Minden más disztribúció esetében a telepítés után a felhasználónak konzolból vagy szövegszerkesztőből – root jogokkal (rendszergazda) – kell a konfigurációs állományban a beállításokat definiálnia, mivel ez a program pl. egyáltalán nem rendelkezik grafikus beállítási lehetőséggel.

A blackPanther OS a magyar logika és egyszerűség netovábbja!  (csak olvass utána itt, hogy miért?!)

Sokan megrémülnek attól, hogy olyan tévhitektől melyeket a “rossznyelvek” terjesztenek miszerint “a Linux azért bonyolult mert ott parancsokat kell írogatni…” Nem kell elhinni mindent, azért mert valaki okosabbnak látszik, vagy annak mutatja magát mert arról sokat beszél! Jusson eszünkbe pár politikus ilyenkor. Bár a blackPanther OS-ben arra törekszünk, hogy a felhasználók mellőzhessék a terminálok használatát, nem kell félni tőle, mert nem ellenetek van, hanem értetek. A konzol jó és barátságos is lehet, mert ide-oda kattintgatás helyett az adott programok közvetlenül indíthatóak, folyamatok lekérdezhetőek, változások eszközölhetőek.

Gondold végig az alábbi folyamatokat, hogy hány kattintás és művelet mire megkapod az eredményt:

 1. Meg akarod tudni, hogy mennyi a szabad helyed.
 2. Meg akarod tudni, hogy milyen állományok foglalják a legtöbb helyet.
 3. Meg akarod nézni, hogy melyek a mappáid jogosultságai

Ugye sok?! 10-20 kattintás?! De nézzük most konzolban, a konzol indításával együtt:

Alt+F2 > konsole (vagy yakuake, mi ezt kedveljük)

 • df (megmutatja a csatolt fájlrendszerek foglaltságát)
 • du (megmutatja, hogy mekkora az állományok mérete)
  vagy egy magyar parancs:
 • listaz (–jogok kapcsolóval listázza a mappa tartalmát és a jogosultságokat is)

A blackPanther OS-ben még egyszerűbb a konzol használata! A világon egyedülálló módon bizonyos magyar parancsokra is “hallgat” a rendszer. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mely parancsokat tudjuk használni, írjuk be egy nyitott konzolba, hogy :

Egy szlovákiai magyar tanárt idéznék: “mi lenne egyszerűbb ennél, hogy a gyerekekkel megszerettessük a parancsok és a konzol használatát egy iskolában?!”

“Naprakész szeretnék lenni….”

A programok telepítése, behelyettesítés is problémát szokott okozni kezdő és gyakorlott felhasználók számára egyaránt. 15 év tapasztalata alapján pár éve kifejlesztettük az  “Alkalmazás Segítő” (App-Helper) szolgáltatást, ami nem csak megmutatja a menüben a program helyét, rövid leírást is ad arról, hogy a programot mire tudjuk majd használni, és innen egyetlen kattintással tudjuk elindítani a telepítési folyamatot, majd természetesen az alkalmazást is.

Rendszer és alkalmazás frissítések a blackPanther OS esetében napi elfoglaltságnak mondható. Ugyanis a rendszerünk folyamatos követése mellett fontos szempont, hogy új és jobb minőségi szoftvereket kínáljunk. Így a blackPanther OS-be szinte naponta kerül be új csomag, kiegészítés vagy szükség szerint valamilyen javítás. A csomagokat online érhetik el a felhasználók különböző tárolószervereken. A szerverek és a helyi gép csomaglistája automatikusan frissül, de igény szerint akár egyéni módon is szinkronizálható.

64GB memória támogatása!


 

Besorolva mint , , , ,

Van Facebook oldalunk is, hírekkel, értesítésekkel

Megnézem